Den gode magefølelsen med bitterstoffer

Det heter seg at vi trenger alle smakene søtt, salt, surt og bitter for å kjenne oss tilfredse etter et måltid. De to førstnevnte er sjelden en mangelvare i vårt moderne kosthold. Det krever heller ikke store innsatsen å tilsette noe surt. Men hva med bitterstoffer?

Skrevet av
Guro Høgberg

Bitterstoffene har en langt viktigere rolle enn kun å gjøre oss tilfredse. Stoffene spiller en sentral rolle i fordøyelsen. En kranglete fordøyelse påvirker mange forhold i livene våre.

Hva er bitterstoffer?

Bitterstoffer stimulerer smaksløkene og øker utskillelsen av spytt og fordøyelsesvæsker som magesyre og galle. Urter som inneholder bitterstoffer, er derfor gull til å øke apetitten og styrke fordøyelsen. Ved appetittmangel og fordøyelsesproblemer vil bitterstoffene også øke blodgjennomstrømmingen i slimhinnene i mage-tarmkanalen og gi hurtigere uttømming av magesekkens innhold til tolvfingertarmen. Bitterstoffer balanserer også produksjonen av hormoner i bukspyttkjertelen, og kan således ha en effekt på blodsukkeret.

Planter med høyt innhold av bitterstoffer er:

  • Gulsøte
  • Bukkeblad
  • Ryllik
  • Kvann
  • Løvetann
  • Burot
  • Malurt

Bitterstoffene er nitrogenfrie og særpreges av en meget bitter smak. Bitterstoffene er ikke giftige, men i store mengder kan de bli så bitre på smak at de er vanskelig å spise og/eller trekke som te. Derfor er dosering viktig.

Les også: Magnesium: En komplett guide til de ulike typene

Bitterstoffenes betydning for helsen

Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet. Dette gjør de ved å:

  • Fremme utskillelsen av magestyre
  • Bidra til å regulere opptaket av vitamin B12
  • Normalisere blodsukkeret (som igjen er viktig for hormonbalansen)
  • Fremme produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer og galle
  • Styrke og helbrede slimhinnen i hele fordøyelseskanalen
  • Berolige sure oppstøt
  • Øke tarmperistaltikken
  • Redusere søtsug

Bitter, naturlig plantemat støtter fordøyelsen og stimulerer leverens evne til å rense giftige avfallsstoffer fra kroppen. En lever som fungerer optimalt, er også av stor betyding for hormonbalansen. Dette fordi omdannelsen av flere hormoner skjer i leveren.

Videre er det viktig med nok magesyre for en god fordøyelse. Når fordøyelsen fungerer som den skal, klarer kroppen å ta opp vitaminer og mineraler fra maten. Våre hormoner trenger vitaminer og mineraler for å dannes.

Hvordan få mer bitterstoffer i kostholdet?

I tillegg til urtene nevnt over, er grønne blader gode kilder til bitterstoffer. Særlig vil jeg trekke frem ruccolasalat som min favoritt. Velg aller helst økologisk for å unngå sprøytemiddelrester. Coop har ofte økologisk ruccola inne. I sesong kan dette ganske enkelt også dyrkes selv.

Noen blader holder for å få effekt. Gjør det til en vane å innlemme dette i måltidene. Ruccola er både godt og tilfører enhver rett en flott farge. Vi spiser jo også med øynene!

Bitterstern

En annen enkel måte å få i seg bitterstoffer, er å kjøpe ferdig tinktur. Mest tilgjengelig (i de aller fleste helsekost), er Bitterstern. Det er en tradisjonsrik tinktur bestående av 17 bitterurter (Lavendel, ryllik, galangarot, kvannrot, karve, gentianarot, fennikel, kanel, løvetann, majorana, ingefær, opmeransskall, kryddernellik, zedoariarot, islandsk lav, koriander, kardemomme, vann, etanol) og er basert på verdens mest kjente bitterurt-oppskrift. Fra gammelt av har bittertinkturer vært brukt ved uvelhet, og som «snaps» sammen med tunge, fete måltider, for lettere å bryte ned og fordøye maten. På samme måte som en bit sitron får munnen til å fylles med vann, får noen dråper med bitterstoffer i et glass vann fart på kjertlene som produserer fordøyelsesvæske. Uteblir bitterstoffene i kosten, stimuleres ikke kjertlene optimalt, og resultatet er at maten blir liggende lenger i tarmen og begynner å gjære. Dette kan gi opphav til en rekke plager som uvelhet, kvalme og oppblåsthet.

Svhweden-Kräuter

Schweden-Kräuter inneholder også flere bitterurter og baserer seg på Maria Trebens originale oppskrift. Urtemiksen inneholder kvann, ingefær, zedoaria rot, naturlig kamfer, ensian, manna, venetiansk theriak* og safran. *Venetiansk theriak består av: Kanel, kvann, ingefær og kardemomme.

Floradix Gallexier

En annen god kilde til bitterurter er Floradix Gallexier. Også denne får du tak i hos de aller fleste helsekostbutikker. Minuset med dette produktet er at det inneholder søststoffet fruktosesirup. I dette tilfellet vurderer jeg det dit hen at fordelene med dette produktet veier opp for ulempene. Floradic Gallexier inneholder artisjokkblader, løvetann, søterot, gurkemeierot, ryllikk, ingefær, kamilleblomst, fenekel, appelsinskall, benediktinertistel, bukkeblad og kardemomme.

Lykke til med å innlemme bitterstoffer i kostholdet. Håper det vil gjøre underverker for fordøyelsen din!

Kilder:

Urtekilden
Fedon Helse
Arnika

Hjelp hormonene tilbake i balanse

Ta hormontesten

Få sannheten om nivåene dine på kroppens budbringere, nemlig hormonene dine.

Bli medlem

Medlemskapet i God Helse gir deg kunnskapen du trenger for å bli din egen helseminister.

Ta kontakt

Er du usikker på hvilken tjeneste du trenger? Vi er her for å veilede deg -ikke nøl med å ta kontakt.

Heading